Az arany ékszer története

Az ékszerek az emberi civilizáció kezdete óta tárgykultúránk részét képezik. A nemesfémek és drágakövek fizikai tulajdonságainak köszönhetően már az ősidőkből származó nemesfém tárgyak is viszonylag jó állapotban megmaradtak az utókor számára. Az arany (latinul: Aurum) nem csak pénzben mérhető anyagi értéke miatt értékes, hanem mivel számos más elemmel ellentétben nem reagál még a savas közegre sem, különlegesen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben.
Amíg körülötte a világ folyamatosan formálódik, bomlik és épül, az arany stabilan tartja eredeti formáját. Előnyös fizikai adottságai, esztétikus színe és puhaságából eredő  könnyű megmunkálhatósága miatt évezredeken keresztül használták mint fizetőeszköz. Számos ősi kultúra misztikus tulajdonságokkal ruházta fel és analógiával a nap és az Isten elemének tekintették.

Az arany ékszer megjelenésével egyidős  a drágakövek  használata. Kezdetekben csiszolatlan ásvány formában, majd a fejlettebb eszközhasználatnak köszönhetően csiszolt formában jelentek meg a korai drágaköves ékszerek. Napjaink gyémántcsiszoló műhelyeiben a gyémántok megmunkálása során kialakíthatóvá vált az ideális méret és forma, ami leginkább alkalmas arra hogy az adott ásvány ideális fényreflexiós hatását elérjék.  Amíg az arany évszázadok során az olvasztások, színítések, újraötvözések következtében folyamatosan alakul, addig a gyémánt változatlan marad. Kristályszerkezetének köszönhetően a legkeményebb anyag a természetben. 

A csiszolt gyémánt csodálatos individulitással bír: mikroszkóp alá helyezve minden gyémánt különbözik a másiktól. Akár az emberi lelkek, személyiségek. Van amelyik kő tiszta, de kevésbé jól csiszolt és van amelyik színe kivételes, de szerkezetében vannak apró hibák. Ez a mikroszkópikus változatosság adja meg varázslatos szépségét. Ez az, ami mesterségesen nem előállítható. A gyémántkristályok évmilliók alatt a földkéreg mélyében, 1000 Celsius fok feletti hőmérsékleten, nagy nyomás alatt keletkeztek, melyek aztán vulkánkitörések következtében  kerültek a felszínre vagy felsőbb rétegekbe.

Minden alkalommal, amikor egy gyémánt befoglalása történik, a munkafolyamat ennek megfelelő alázatot és figyelmet igényel. Ezt az eszenciát szeretnénk munkáinkon keresztül megrendelőinknek átadni, hogy ékszereik szépsége hosszú éveken keresztül sok örömet okozzon nekik.

Scroll to Top